Студенти- першокурсники спеціальності 053 «Психологія» освітніх програм «Екстремальна психологія» і «Юридична психологія» мали змогу поспілкуватись із військовим психологом та поповнити свої знання в реалізації професійної спеціалізації.

11 листопада 2020 р. відбулась онлайн зустріч із офіцером-психологом військової частини А3316 Клімаш Людмилою Сергіївною. Психологиня розповіла майбутнім колегам про особливості роботи військового психолога, про те, які обов’язки має психолог у військовій частині, які вимоги висуваються до військового психолога, яку роботу проводить в частині психолог. Студенти дізнались про те, що у військовій частині фахівець діє в різних професійних сферах. Це і психоедукація, мотивація, тренінги,  консультування, сімейне консультування, психокорекція, в разі потреби співпраця і скерування до іншого спеціаліста, профілактика самогубств,  профілактика негативних психічних станів,  допомога і техніки самодопомоги при різних негативних стінах, також в обов’язки входить проведення декомпресії.  Однією із темою зустрічі була розмова проте, що таке група посиленої психологічної уваги і як з ними працювати. Детальніше поговорили про роботу психолога на етапі повернення бригади із зони бойових дій (декомпресия), психологиня розповіла відбувається про те, як проводиться психологічна реабілітація.

Людмила має досвід стажування за кордоном і змогла із власного досвіду окреслити відмінності роботи психолога в нашій державі і в армії за кордоном. Посилену увагу військовий психолог має приділяти попередження девіантних форм поведінки, роботі з особовий складом які порушують військову дисципліну (зловживання, СЗЧ, тощо).

Майбутні психологи глибоко зацікавились зустріччю і професійністю психологині. Відповідно і виникли питання до фахівця.

Студенти поставили ряд питань: яке звання може мати психолог в армії,  довго психолог повинен перебувати  в зоні ООС, які його функції, що відбувається після повернення із зони виконання завдання, як визначається потреба у фізичній і психологічній реабілітації. Студенти були зацікавлені і термінами реабілітації,  що робити якщо реабілітація закінчилась,  а боєць не відновився,  де відбувається реабілітація,  яким чином проходить реабілітація.

Під час зустрічі зі старшим лейтенантом-психологом Людмилою Клімаш студенти могли зрозуміти не лише про те, які знання їм будуть потрібні в роботі військового психолога, а й те, як військовослужбовці можуть отримати психологічну підтримку в армії. Стало зрозумілим те, що Центр психологічної підтримки  є тим місцем, куди будь-який військовослужбовець, жінка або сім’я військовослужбовця можуть звернутися при потребі і отримати підтримку, кваліфіковану допомогу, співчуття, розуміння та милосердя.