Протягом  минулого тижня для студентів правників факультету публічного управління та права проводився інформаційно-просвітницький захід, в рамках якого координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Житомирській області Олена Коваленко знайомила студентів з «Щорічною доповіддю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Національний превентивний механізм».

Метою заходу є ознайомлення студентів з інститутом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, діяльністю регіональних представництв та можливістю участі в роботі цього інституту задля захисту прав та свобод людини та громадянина.

Студенти ознайомилися з випадками порушень прав і свобод людини і громадянина, які мали місце у 2020 році, а також із заходами, які вжито Уповноваженим з метою відновлення порушених прав. Також Олена Коваленко окреслила функції Уповноваженого щодо реалізації національного превентивного механізму (НПМ), історію створення, місію та мету НПМ, завдання Департаменту НПМ, елементи моделі «Омбудсман+».

Спікером також обговорювалися питання порядку звернення до Омбудсмана для забезпечення захисту своїх прав та свобод, особливостей звернення громадян до регіональних представників Уповноваженого в період пандемії COVID-19, співпраці Уповноваженого з громадськістю за моделлю «Омбудсман+», діяльності регіонального представництва в Житомирській області. По завершенню лекції Олена Коваленко надала студентам посилання на корисні інтернет-ресурси, які призначені для моніторингу і реагування на порушення прав людини на рівні спільнот та анонсувала тематику наступних зустрічей, які відбудуться в жовтні.