4 і 5 січня 2022 відбувся ХІ семінар ЦДЛФ. Науковий захід, організований спільними зусиллями фахівців з Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України, Львівського національного університету ім. Івана Франка та Державного університету «Житомирська політехніка», проходив у форматі зум-конференції. Темою зустрічі стала «Магія у літературі фентезі: дефініції, маніфестації, функції».

Уперше за всю історію існування ЦДЛФ семінар вийшов на міжнародний рівень і набув міждисциплінарного характеру: серед доповідачів були науковці з усієї України, а також представники навчальних закладів Ізраїлю, Італії, Польщі, Румунії, Угорщини. Загальна кількість учасників перевищила 50 осіб. Серед доповідачів переважали літературознавці, до яких долучилися лінгвісти, релігієзнавці й представники природничих наук. Учасників і гостей привітав директор Інституту літератури акад. НАН України М. Г. Жулинський, який наголосив на актуальності теоретичного опрацювання метажанру фентезі як значущого феномену сучасної культури.

Теоретичне спрямування й міжнародний характер семінару продиктували особливості розбудови його програми. У перший день доповіді й дискусії були англомовними, а у другий день провадилися українською мовою. Принцип «усі слухають усіх», якого ЦДЛФ дотримується на своїх семінарах, зумовив послідовне розташування секцій. Вісімнадцять доповідачів розглядали поняття магії у метажанрі фентезі в літературознавчій, лінгвістичній, культурологічній перспективах, у зв’язках із наукою, фольклором, проблемами гендеру, національної ідентичності, соціальної ситуації тощо. Логіка всіх п’яти засідань була скерована на поступове просування від теоретичних питань, що стосувалися метажанру загалом, до розгляду особливостей творчості окремих авторів певного періоду або країни. Широкою була й хронологія аналізованих творів: від середньовічних і ранньомодерних до найсучасніших бестселерів.

В ході дискусій учасники семінару з’ясували необхідність перегляду деяких наявних дефініцій та систематизацій, що побутують у дослідженнях літератури фентезі, а також – необхідність подальшого уточнення й розширення термінологічного словничка, перші матеріали до якого опубліковані у збірниках ЦДЛФ.

Презентації доповідей будуть оприлюднені на сайті Інституту літератури, а також на Фейсбук-сторінці Центру. Розширені й доопрацьовані матеріали ХІ семінару ЦДЛФ увійдуть до складу колективної монографії.

Організатори щиро вдячні усім доповідачам і гостям заходу за блискучі, інформативні виступи та плідні дискусії! 8 січня 2022 року доцент кафедри теоретичної та прикладної лінгвістики Житомирської політехніки Євгенія Канчура (співголова ЦДЛФ) розповіла на всеукраїнському Радіо Культура про роль фентезі у формуванні критичного мислення та творчої свідомості читачів, а також про дослідження учасників Семінару. З виступом нашої колеги можна ознайомитися за посиланням: http://www.nrcu.gov.ua/schedule/play-archive.html?periodItemID=3035000&fbclid=IwAR37NuCaD40sEXkIiq03AszJH9e7FNp6WY8KmHT5KsT88fosxvPvB4K66xc