У четверту суботу листопада в Україні на підставі Указів Президента Л. Кучми № 1310/98 та Президента В. Ющенка № 431/2007 відзначається День пам’яті жертв голодоморів. У цьому році відзначаємо трагічні 90-ті роковини Голодомору 1932-1933 рр. в Україні.

Напередодні, 25 листопада 2022 року, в Державному університеті «Житомирська політехніка» було проведено кілька заходів, приурочених трагічним 90-им роковинам Голодомору 1932-1933 рр. в Україні.

На факультеті національної безпеки, права та міжнародних відносин кафедрою міжнародних відносин і політичного менеджменту було організовано та проведено Всеукраїнський науково-практичний круглий стіл, приурочений трагічним роковинам радянського терору – Голодомору 1932-1933 рр. в Україні на тему: «Від радянського терору до «рашистського» терору». У даному заході взяли участь і представили свої доповіді науковці Житомирської політехніки та інших вишів України, а також студентство факультету національної безпеки, права та міжнародних відносин, а саме: д.н.д.у., проф., професор навчально-наукового інституту «Інститут державного управління» Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна Бульба В.Г.; к. іст. н., доц., доцент кафедри суспільних наук КНУТКіТ імені І.К. Карпенка-Карого Кушинська Л.М.; к. іст. н., доц., доцент кафедри суспільних наук Поліського національного університету Махорін Г.Л.; д.юр.н., доц., професор кафедри права та правоохоронної діяльності Державного університету «Житомирська політехніка» Леган І.М.;  викладачі кафедри міжнародних відносин і політичного менеджменту (д.н.д.у., доц. Ксендзук В.В., к.філос.н., доц. Литвинчук О.В., к.е.н., доц. Юрківський О.Й.) під керівництвом завідувача кафедри д.н.д.у., доц. Загурської-Антонюк В.Ф. Теми та зміст доповідей пов’язані з різними аспектами дослідження проблем радянського терору, репресій та голодоморів: Загурська-Антонюк В.Ф. «Голодомор 1932-1933 рр. як спосіб терору-геноциду в радянській системі»; Бульба В.Г. «Харків у роки Голодомору»; Махорін Г.Л. «Актуальні аспекти проблеми Голодомору 1932-1933 рр.»; Кушинська Л.М. «Злочин голодомору відповідно до «Міжнародної конвенції про злочин геноциду та покарання за нього»»; Леган І.М. «Геноцид як злочин проти безпеки людства за міжнародним кримінальним правом»; Ксендзук В.В. «Зовнішньоекономічна політика СРСР у роки Голодомору в УРСР»; Литвинчук О.В. «Вплив Голодомору на ідентичність українців»; Юрківський О.Й. «Масові розстріли в роки Голодомору».

Студенти та аспіранти факультету національної безпеки, права та міжнародних відносин долучилися до скорботної ходи та запалили свічку пам’яті біля пам’ятника «Скорботного Ангела» у м. Житомирі.

Викладачі кафедри міжнародних відносин і політичного менеджменту (д.н.д.у., доц., завідувач кафедри міжнародних відносин і політичного менеджменту Загурська-Антонюк В.Ф. та к.філос.н., доц., доцент кафедри міжнародних відносин і політичного менеджменту Литвинчук О.В.) взяли участь у круглому столі «Актуальні історично-політичні аспекти у дослідженні Голодомору 1932-1933 рр.», який було організовано Управлінням культури та туризму Житомирської ОВА під керівництвом Душка А.О. та за головування на заході заступника начальника Житомирської ОВА Денисовця Ю.М.

Вище представлені заходи стали завершальними у контесті «ТИЖНЯ ГІДНОСТІ, СВОБОДИ ТА ПАМ’ЯТІ» на факультеті національної безпеки, права та міжнародних відносин. Адже, гідність та свобода – це цивілізаційний вибір українців, а пам’ять – це те що об’єднує наш відважний та нескорений народ!!!