7 березня 2024 р. в межах вивчення навчальної дисципліни «Історія України та українська культура» студенти факультету національної безпеки, права та міжнародних відносин відвідали один з найбільших серед обласних архівів України ‑ Державний архів Житомирської області.

Працівниця Державного архіву Житомирської області Олександра Горпинич провела лекцію для студентів, присвячену 165-й річниці з дня народження Івана Максиміліановича де Шодуара.

Під час лекції студенти ознайомилися з різноманітними аспектами історії діяльності відомого мецената м. Житомира та громадського діяча Івана де Шодуара. Була продемонстрована стендова виставка з історичними фотографіями, студенти побачили оригінали ахівних документів, якім майже 200 років, зокрема унікальні артефакти ‑ купчу Івана де Шодуара на землю на березі річки Тетерів та книгу-родовід з іменним гербом барона. Пізнавальними моментами стали цікаві факти з історії родини, заповітів барона де Шодуара та його проєкту дендропарку в нашому місті.

До того ж майбутні фахівці з права та правоохоронної діяльності в другій частині зустрічі мали можливість ознайомилися і навіть доторкнулися до оригіналів архівно-слідчих справ періоду сталінського тоталітарного режиму. Олександра Горпинич провела детальний аналіз складу цих документів відповідно до часового періоду, обвинувачень та кількості жертв, а також розповіла про масові репресії, які здійснювалися в 1930‑1940-х рр. на території Житомирської області.

У підсумку лекції студентам було запропоновано:

– за допомогою архівних документів Державного архіву Житомирської області дослідити історію власної родини та скласти її родовід;

– на основі аналізу архівно-слідчих справ провести дискусію щодо питання ‑ стосовно яких злочинів, скоєних проти українців, можливе ініціювання процесів відновлення справедливості та історичної правди для необґрунтовано репресованих осіб.

Екскурсія в архів сприяла усвідомленню студентами важливості збереження історичної пам’яті та вихованню поваги до минулого.

Висловлюємо щиру подяку директору Державного архіву Житомирської області Ігорю Слобожану та Олександрі Горпинич за ґрунтовну пізнавальну лекцію, екскурсію й ознайомлення з архівними матеріалами! Сподіваємося на подальшу плідну співпрацю з розвитку сучасної освіти, науки та культури.