14 березня 2024 р. студенти факультету національної безпеки, права та міжнародних відносин продовжили співпрацю з Державним архівом Житомирської області.

Після знайомства з роботою архівної установи у вересні минулого року, відбулася нова зустріч, присвячена 165-й річниці від дня народження відомого житомирського громадського діяча, колекціонера та мецената Івана Максиміліановича де Шодуара (1859–1919 рр.). Цікава розповідь про походження роду Шодуарів, їхній зв’язок з нашим регіоном, життєві труднощі благодійника супроводжувалася демонстрацією оригіналів документів зі сховища архівної установи. Співробітниця архіву Олександра Горпинич розповіла про трагічні сторінки останнього періоду життя Івана Максиміліановича. Вразила історія виникнення та розвитку дендропарку родиною де Шодуарів у Житомирі, який залишився у спадок нашій громаді, а алеї, якими прогулюються містяни і гості, досі пронизані таємничою історією та долею славетного роду меценатів й сподвижників.

Друга частина екскурсії була присвячена ознайомленню та аналізу державотворчих і політично-правових документів початку ХХ ст. на Волині та доби Першої світової війни, Директорії.

Студенти доторкнулися до свого минулого, дізналися про історію Житомира й Волині, переконалися у важливості благодійництва.