Радіодиктант національної єдності був започаткований у 2000 році з метою єднання навколо мови. Текст диктанту “Виклики книжкової ери” написав відомий письменник і видавець Іван Малкович, який є своєрідною фантазією на тему навіщо kюдям ґаджети та що буде далі.

У День української писемності та мови студенти першого курсу спеціальності “Правоохоронна діяльність” Факультету публічного управління та права з куратором Оленою Дикою долучились до написання 20-го ювілейного диктанту єдності. 

Основною ідеєю даного заходу є об’єднання суспільстванавколо української мови, активізація активної громадянської позиції та розвиток патріотизму у здобувачів вищої освіти.

Студенти Житомирської політехніки в дистанційних умовах писали диктант на одній хвилі з прем’єр-міністром України Денисом ШмигалемПослом України в Словаччині Юрієм Мушкою, Послом України в Німеччині Андрієм Мельникомзаступницею голови комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенією Кравчук, головою партії “Голос” Кірою Рудик, ведучими Суспільного телебачення. 

До написання Радіодиктанту долучилися також незрячі діти з харківського спецінтернату та інші свідомі громадяни нашої країни.