25 травня – всесвітній день філолога. Прикладні лінгвісти відзначили своє професійне свято Студентськими Філологічними Читаннями, які відбулися на базі кафедри теоретичної та прикладної лінгвістики та були долучені до Всеукраїнського філологічного марафону – Дні Шекспіра в Україні. Дні Шекспіра – щорічна акція, яку організовує Запорізький Національний Університет та Український Шекспірівський центр. Акція, якій не стає на заваді ані пандемія, ані війна. Вперше наші прикладні лінгвісти брали участь у Шекспірівських днях у 2020 році (Shake’s Day in Zhytomyr Polytechnic), коли, за влучним висловом тодішніх першокурсників, «Шекспір переміг карантин».

На Читаннях свої розвідки представили молоді дослідники всіх трьох курсів спеціальності «Філологія (Прикладна лінгвістика)», учасники наукового гуртка кафедри ТПЛ «Інтертекстуальні студії» (керівник – доцент кафедри Євгенія Канчура): Дар’я Маслова (ПЛ-1) із аналізом підходів до шекспірівського інтертексту в українських перекладах Террі Пратчетта, Катерина Власюк (ПЛ-6) та Ольга Куца (ПЛ-6) з оглядом  шекспіріани Житомирських театрів, та Поліна Онацька (ПЛ-5) із аналізом досвіду введення шекспірівського інтертексту до молодіжного телесеріалу. Перекладознавчі студії продовжили Анна Галась (ПЛ-4), яка представила своє бачення підходу Івана Огієнка до перекладу Біблії українською мовою, Анастасія Крошко та Анастасія Мяновська, які ознайомили колег з архівними матеріалами Житомирського обласного літературного музею, присвяченими життю й творчості Бориса Тена. Ювілейний рік Івана Огієнка набуває особливої значущості для наших студентів, адже вони мають змогу долучитися до перекладацької традиції Житомирщини, працюючи з матеріалами Літературного музею. Внесок студентів спеціальності «Філологія (Прикладна лінгвістика)» не обмежується опрацюванням архівів. Свій досвід редагування статей Вікіпедії, присвячених письменникам Житомирщини, представила на Читаннях Тетяна Ковшун (ПЛ-6), яка виконувала це завдання Музею під час навчальної практики, застосовуючи знання й навички редагування сайтів.

Високу оцінку науковим розвідкам наших студентів дала професор Запорізького Національного університету, очільниця  Українського Шекспірівського центру д.ф.н. Наталія Торкут, яка підкреслила значний внесок студентів Житомирської політехніки в розбудову Всеукраїнського конкурсу студентських шекспірівських дослідницьких і креативних проєктів ім. Віталія Кейса, окреслила перспективи співробітництва прикладних лінгвістів із Шекспірівським центром та надала безліч цінних ідей щодо перспектив подальших досліджень.

Дякуємо за добру роботу, філологи Політехніки! Вітаємо з професійним святом! Тримаємо стрій та плекаємо здобутки філології України.