28 квітня на факультет національної безпеки, права та міжнародних відносин завітали представники Громадської організації «Асоціація саперів України» з презентацією на тему : «Навчання з попередження ризиків від вибухонебезпечних предметів». «Асоціація саперів України» була створена 12 листопада 2018 року, головна місія якої: «ЗРОБИТИ ЦЕЙ СВІТ БЕЗПЕЧНИМ ДЛЯ ВСІХ: для тих хто користується цією безпекою і для тих, хто її створює». Асоціація займається повним комплексним розмінуванням територій України. Було наголошено, що Україна найбільш замінована територія в світі, загалом в Україні заміновано близько 180 тис.км2 і на те щоб розмінувати всі ці території піде дуже багато років. Лектори розповіли про загрози вибухонебезпечних предметів та правила поведінки людей при виявленні небезпечних предметів. Також розповіли як здійснюється ідентифікація загроз. Які бувають міни:

– протипіхотні;

-протитранспортні.

Вони наголосили на тому, що всі міни є вкрай небезпечні, термін бойової роботи мін не обмежений. Також лектори розповіли про те, наскільки є небезпечними боєприпаси, що не вибухнули, залишені боєприпаси ,підривники, міни-пастки та саморобні вибухові пристрої, і що до них ні в якому разі не можна підходити та торкатися. Було наголошено на тому, що збір такого металобрухту на територіях, яких торкнулася війна, може коштувати життя, тому що такі боєприпаси можуть вибухнути!!! До студентів була доведена інформація про те, який вплив здійснюють міни та вибухонебезпечні предмети на гуманітарні, економічні, соціально-психологічні та екологічні аспекти суспільства.

Цікаво було послухати про те, які території відносять до небезпечних, зокрема, це:

– місця обстрілів;

– зруйновані будівлі та споруди;

– зруйнована інфраструктура (дороги, мости);

– покинута військова техніка;

– військові позиції (блокпости, бліндажі, окопи);

– поля на яких не ведеться сільськогосподарська діяльність;

– узбіччя доріг, ґрунтові дороги та лісосмуги;

– залишки мертвих тварин.

Вибухові рештки мін та боєприпасів, що залишаються в місцях бойових дій, дуже небезпечні, тому до таких місць наближатись цивільним особам вкрай небезпечно. Також лектори розповіли про те, які знаки можуть попереджати щодо мінної небезпеки. Є офіційні те неофіційні попереджувальні знаки. І було наголошено про те, що категорично заборонено робити при виявленні предмету, схожого на вибухонебезпечний: 1. Заборонено наближатися до незнайомих предметів. 2. Заборонено чіпати та жодним чином впливати на незнайомі предмети. 3. Заборонено заходити на небезпечні території та ігнорувати попереджувальні знаки. 4. Заборонено робити будь-які позначки у безпосередній близькості від підозрілого предмету. Лектори показали правильну модель безпечної поведінки, якщо ви знайшли підозрілий предмет, та якщо ви стали свідком людини, яка підірвалась на міні.

Також студентам розповіли про правила безпеки під час подорожей під час воєнного стану і наголосили про три золотих правила безпеки:

1. НЕ ПІДХОДЬ!

2. НЕ ЧІПАЙ!

3. ПОВІДОМ СЛУЖБУ ПОРЯТУНКУ за номером – 101! Загалом, лекція була дуже цікава, інформативна та корисна. Студенти із захопленням слухали лекторів, та задали багато питань, які їх цікавили.