18 травня 2023 року на факультеті національної безпеки, права та міжнародних відносин відбувся круглий стіл до Дня Європи: “Європейські безпеково-інтеграційні процеси”, організований кафедрою міжнародних відносин і політичного менеджменту. Про сучасний розвиток спільноти європейських держав та європейський солідаризм розповів доцент кафедри міжнародних відносин і політичного менеджменту ОЛЕКСАНДР ЮРКІВСЬКИЙ.

Сучасна європейська єдність формувалася протягом тривалого часу на основі, насамперед, економічної єдності, через формування єдиних континентальних правил торгівлі, фінансів, транспортної логістики, запровадження ЕКЮ, а згодом і Євро, використання механізму спільного транзиту разом з Україною з 1 листопада 2022 року та митних процедур. Економічні механізми, скеровані на підтримку та забезпечення виконання політичних, соціальних, культурних, екологічних цінностей, які сформульовані, як на рівні ООН, так і європейських країн. На круглому столі до Дня Європи доповідали: АСІЯ ГЕТЬМАНЕЦЬ  ( МЕ-8) “Геополітична безпека в Європі в сучасних умовах”; МАРИНА  ПОКОТИЛО (МЕ-8) “Економічна безпека як складова геополітичної безпеки”; ІЛОНА ЛІСОВА  (МЕ-8) “Інтеграція України в ЄС: перспективи та виклики”; ОЛЕКСІЙ ПОЛІЩУК, МИХАЙЛО ІЩУК (МВ-2) “НАТО: історія співробітництва та перспективи колективної безпеки для України”; ЮЛІЯ ШЕВЧЕНКО (МЕ-5) “Зміна стратегії виходу української компанії “Нова пошта” на зарубіжні ринки в умовах воєнного стану”.

День Європи співпав із Днем вишиванки. Українська вишиванка закодувала у собі історію та культуру українського народу, про що у своїй доповіді “Вишиванка – генетичний код українців” розповіла асистент кафедри ЗОРЯНА  ГРИЦИШЕНА.