21 березня 2024 року здобувачі вищої освіти факультету національної безпеки, права та міжнародних відносин відвідали ТОВ «Пак-Трейд», компанію, яка заснована у 2004 році та чия історія почалась з невеликого підприємства з продажу пакувальних матеріалів. На сьогодні підприємство розширило свою діяльність до понад 15 напрямів і пропонує товари та послуги для сільськогосподарського сектору, дорожнього будівництва, розв’язують складські та логістичні задачі, постачає якісну спецтехніку для будь-яких напрямів виробництва, а також займається переробленням та внесенням органічних відходів. Підприємство є суб’єктом зовнішньоекономічної діяльності та здійснює як експорті (продаж готової продукції), так і імпортні операції (закупівля сировини, матеріалів).

Студенти-міжнародники ознайомилися з діяльністю ТОВ «Пак-Трейд» та мали можливість прослухати лекцію від керівника відділу зовнішньоекономічної діяльності Поліни Павловської про специфіку здійснення експортно-імпортних операцій та актуальні проблеми, з якими стикається підприємство під час воєнного стану в країні, а також обговорити перспективи розвитку зовнішньої торгівлі в Україні (зокрема, отримання статусу авторизованого економічного оператора, вихід на нові закордонні ринки збуту товарів тощо).

У частині питання-відповіді студенти отримали інформацію від досвідчених професіоналів-практиків про валютні обмеження щодо розрахунків за експорно-імпортними операціями, про розширення географії експорту та критерії пошуку нових контрагентів, про використання торговельних угод та міжнародних стандартів на практиці. Керівник відділу ЗЕД підприємства поділилася цікавим досвідом в сфері співпраці з митними органами при здійсненні експортно-імпортних операцій. Також студенти переконалися, що знання міжнародних правил торгівлі ІНКОТЕРМС, митного законодавства, використання інструментів аналізу закордонних ринків товарів та конкурентних переваг власної продукції є важливими знаннями, адже такі вміння та навички необхідні в практичній діяльності міжнародників.

Щиро вдячні ТОВ «Пак-Трейд» за організацію та проведення цікавої лекції-екскурсії для здобувачів освіти Житомирської політехніки та надіємось на подальшу продуктивну співпрацю!