19 квітня 2024 р. студенти та викладач факультету національної безпеки, права та міжнародних відносин взяли участь у щорічній ХXIX Всеукраїнській науковій конференції молодих істориків науки, техніки і освіти та спеціалістів «Наука для відбудови України», організованої НАН України та Інститутом досліджень науково-технічного потенціалу та історії науки ім. Г. М. Доброва. Ця конференція проводилася у межах Міжнародного молодіжного симпозіуму з історії науки і техніки «Пріоритети української науки».

Серед учасників були представники науково-освітніх інституцій НАН України, Ради молодих учених МОН України, українських і закордонних ЗВО, а також музеїв, заповідників, бібліотек та архівів України.

Пам’ятки української спадщини, що зберігаються в понад 100 колекціях музеїв світу, є важливим ресурсом для розуміння історії, мистецтва і традицій нашого народу. У контексті сучасних викликів, таких як стихійні лиха, війна та російський вандалізм і мародерство, збереження та популяризація української культурної спадщини є надзвичайно актуальним завданням, адже ми ризикуємо втратити безцінні артефакти нашого минулого. Так, Войтюк Олена, доктор філософії з історії та археології, ст. викладач кафедри міжнародних відносин і політичного менеджменту разом зі студенткою групи П-12 кафедри права та правоохоронної діяльності Омельчук Дариною представили на конференції доповідь: «Пам’ятки української культурної спадщини у світових музеях», а зі студенткою групи П-11 цієї ж кафедри Плотніковою Вікторією ‑ «Роль 3D-візуалізації й оцифрування у збереженні та популяризації української культурної спадщини».

Під час проведення конференції також розглядалися питання стосовно: значення науки для суспільної практики та подолання труднощів кризових періодів; наука і техніка як феномен національної та світової культури; світоглядне та патріотичне значення історії науки й техніки; пріоритетні результати вчених України в галузі природничих, технічних та суспільних наук; історична біографістика вчених та організаторів науки; популяризація науки та музеєзнавство (науковий підхід до збереження історичної спадщини); шляхи підвищення престижу інтелектуальної праці; соціальні виклики сучасного технологічного світу.

Дякуємо організаторам за за проведення змістовної та інформативної конференції, за можливість взяти в ній участь та залучити молодь до наукової діяльності!