Студенти факультету публічного управління та права продовжують ділитися з сьогоднішніми випускниками, які готуються до складання ЗНО, своїми таємними та дієвими лайфхаками. Ці «секрети» допомогли їм досягнути успіху в цьому відповідальному процесі під час складання ЗНО-2019.
Сьогодні свої поради презентує наша студентка Решивська Яна – найуспішніша серед абітурієнтів 2019 року, які вступали на спеціальність 081 «Право». Сумарний конкурсний бал Яни склав 194 (зокрема, українська мова – 195, історія України – 185). Вражає? Ось і ми про це 🙂

Свій шлях до успіху Яна трансформувала у такі поради:
– Перед екзаменами дуже важливо підтримувати один одного, це допомагає налаштуватися на позитив. Пам’ятайте, що ваші батьки також вірять у ВАС як ніхто та завжди підтримують!
– Гумор знімає стрес, шуткуйте про персонажів української літератури або про історичні події – це допоможе запам’ятати інформацію і підняти настрій.
– Не починайте вчити щось нове за декілька днів до ЗНО, це вас заплутає. Краще пройдіть декілька варіантів ЗНО минулих років.
– Прикмети і різні «ритуали» не працюють! Скільки б разів ви не підстрибнули на одній нозі, покрутились і проговорили щось собі під ніс, це не спрацює! За день до екзамену краще повторити формули з математики або дати з історії.
– Подейкують, що поклавши книжку Авраменка під подушку за день до ЗНО, ви складете українську на 200! (Це жарт – краще виспіться нормально).
– Потрібно опанувати своє хвилювання. Але ніяких заспокійливих! Лише зелений чай і смачний шоколад перед екзаменом. Повірте, що після того, як екзамен почнеться, відкриється друге дихання.
– Не проспати екзамени! Проспали ЗНО – отримали рік відпочинку у подарунок. Така собі акція, якщо чесно. Просіть батьків, друзів, однокласників, кота чи собаку вас розбудити, а краще всіх – так ви точно прокинетесь вчасно!
– Не забудьте всі потрібні документи на ЗНО, тому що їх відсутність також може організувати рік відпочинку.
– Завжди перевіряйте свій бланк, заповнюйте ВСІ клітинки, якщо ви навіть не знаєте відповіді, то перевірте свою удачу.
– Ніколи не думайте, що хтось знає краще ніж ви. Пам’ятайте, що списати у когось не вийде, тому що у вас різна послідовність відповідей!
– Бланк для тексту вам дали не просто так, це цілих 20 балів з української мови! Якщо хочете написати твір на високі бали, то дотримуйтесь простих правил:
o чітка структура: теза, аргумент, приклад з літератури, аргумент, приклад з історії, висновок;
o утримайтесь від прикладів, які є досить спірними, наприклад, з точки зору політики або релігії;
o будьте переконливими у своїх аргументах;
o пам’ятайте, що чим більше текст, тим більше там помилок – будьте лаконічними по суті.
– Чи знали ви, що зробити тести з української літератури можна зробити за допомогою логіки? Структура ЗНО чітко прописана в програмі, яку можна знайти на сайті. Розуміючи послідовність викладу тестів, ви одразу здогадаєтесь, що в перших тестах правильні відповіді будуть пов’язані з усною народною творчістю та давньою українською літературою, а не з Шевченком чи літературою ХХ століття.
– Звертайте увагу на підступні запитання зі словами «окрім», «неправильно» і т.д., уважно вчитуйтесь у запитання, тому що багато хто втрачає на цьому бали.
– Не поспішайте, часу вистачить! Не біжіть перші здавати бланк відповідей, але не раджу залишатися зі зробленими завданнями до кінця екзамену, тому що ви почнете їх перероблювати, а це може погано вплинути на кінцевий результат.
– Не впадайте у відчай після ЗНО, якщо ви нарахували декілька помилок, то це зовсім не означає, що ви завалили екзамен. Результати ЗНО у більшості випадків кращі, ніж ви очікуєте.

P.S. Всі поради отримані виключно дослідним шляхом, є авторською розробкою наших студентів. Адміністрація факультету відповідальність за результати не несе, але буде безмежно рада якщо все вийде супер)