На гостьовій лекції було більш детально описано роботу кінолога. Як має здійснювати навчання фахівець в кінологічній справі. На прикладі, продемонстровано методи дресирування собак та як саме собаки за допомогою нюху шукають відповідні речові докази, розповів студентам начальник циклу кінології Державного закладу професійної (професійно-технічної) освіти зі специфічними умовами навчання “Житомирська академія поліції” капітан поліції Сергій ГАЙДУК.

Кінологи займаються розмноженням, вирощуванням і вихованням собак різних порід. Всі собаки, яких виховують кінологи, відрізняються між собою за навиком.

Служб всього три:

Конвойна і патрульно-постова – такі собаки шукають слід “по гарячому”, саме їх привозять на місце події, до того ж, у таких тварин є навик конвоювання.

Розшуковий – елітний підрозділ, куди потрапляють далеко не всі собаки через суворий відбір. Такі тварини можуть взяти слід навіть через кілька днів або по особистим речам знайти людину.

Пошук вибухівки або наркотиків – собаки з цієї служби обшукують транспорт і приміщення, а також працюють на мінних полях.

Їх мета – знайти небезпечний предмет, різниця лише в його класифікації. Фахівці навчають тварин реагувати на певні запахи незалежно від умов. Наприклад, ховають наркотики в пакетах зі спеціями або маскують парфумерією, щоб собака знайшла речовину, не відволікаючись на інші аромати. Розповіли про підрозділ Національної поліції для вирішення надзвичайних ситуацій – КОРД, який займається підготовкою штурмових собак.

В кінці лекції, студенти мали змогу задавати запитання, на які, з радістю відповідав фахівець в кінології капітан поліції Сергій ГАЙДУК.